Menu
Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com
Kako Uponor pomaže svojim partnerima da savladaju četiri glavna izazova građevinskog i HVAC sektora te ostvare rast i napredak u nestabilnim vremenima

Održivo, agilno i uspešno sa Uponorom

Sektor građevinarstva i HVAC prolaze kroz ogromnu transformaciju koju definišu četiri glavna trenda: promenjeni zahtevi kupaca, izbor adekvatne opreme i praćenje tehnoloških trendova, nedostatak kvalifikovanih radnika i klimatske promene. Sa ovakvim izazovima je teško raditi, a posebno biti konkurentan. Sa druge strane trgovci, instalateri, projektanti, arhitekte, građevinari i investitori koji rade sa Uponor-om imaju prednost. Kao odgovor na negativne tržišne trendove, Uponor je razvio pristup koji pomaže svojim partnerima da prežive i napreduju fokusirajući se na:
• Rešenja usmerena na korisnika za upravljanje energijom, grejanje, vodovod i hlađenje
• Inovacije i tehnološki napredak
• Ulaganje u partnersku mrežu i odnose zasnovane na poverenju, win-win filozofiji, vrhunskoj obuci i podršci
• Održiva rešenja za zeleniju budućnost
Pročitajte celu priču da biste saznali zašto partneri vole da rade sa Uponorom.
Izdvajamo četiri glavne grupe izazova građevinskog sektora - promenjeni zahtevi kupaca, izbor adekvatne opreme i praćenje tehnoloških trendova, nedostatak kvalifikovane radne snage  kao i klimatske promene.

 
1. Promenjeni zahtevi kupaca

U građevinskom sektoru, kao i HVAC podsektoru, poslednjih je godina primetno kako kupci traže više funkcionalnosti za manje novca. Ubrzan svet u kojem živimo i sve veći broj ponuda na tržištu stvaraju sve nestrpljivije i zahtevnije kupce. Pored toga, sve više ljudi postaje svesno važnosti održivosti i energetske učinkovitosti što takođe uključuju u svoje zahteve.
 
Danas kupci očekuju da HVAC proizvodi i usluge imaju:
 
• Optimalne cene
• Visok kvalitet
• Modernu funkcionalnost
• Visoku učinkovitost
• Elemente koji podržavaju održivi razvoj
 
Zadovoljiti sve te potrebe u jednom proizvodu ili usluzi nije lako. Ipak, postoji način koji vodi kroz inovaciju i unapređenje odnosa sa kupcima. Proizvođači i pružatelji usluga grejanja, ventilacije i klimatizacije koji prihvataju nove industrijske inovacije i prate tehnološki napredak su oni koji dobijaju pažnju modernih kupaca. Međutim, HVAC tvrtke koje pored toga ulažu i u izvrsnu korisničku uslugu, efikasnu podršku i odnose sa kupcima bazirane na poverenju, imaju potencijal da pridobiju i njihovu lojalnost.

 
2. Izbor prave opreme za moderne zgrade

Prilikom planiranja grejanja i hlađenja, projektanti instalacija moraju uzeti u obzir mnoge pojedinosti: smeštaj uređaja, njihovu veličinu, položaj, građevinske materijale, protivpožarne sisteme itd. U tom su procesu upravljanje i koordinacija često otežani, jer se mnoge varijable menjaju tokom izgradnje - od arhitektonskih do specifičnih inženjerskih, vodovodnih ili električnih elemenata.
 
U poslednje vreme stručnjaci za HVAC tom popisu moraju dodati još jedan zahtev – tehnološke integracije koje zadovoljavaju zahteve 'pametnih kuća' i međusobno povezanih 'Internet of Things’ odnosno IoT tehnologija. Pametnim kućama, na primer trebaju rešenja za grejanje i hlađenje koja se mogu povezati sa softverom i kontrolisati pomoću mobilne aplikacije što nedvosmisleno diktira izbor HVAC opreme.
 
Kao rezultat toga, modernim zgradama i domovima trebaju visoko prilagodljivu, fleksibilnu opremu koja podržava nove tehnologije i integrisana je sa aplikacijama i drugim softverom.


 

3. Nedostatak kvalifikovane radne snage u vodovodu, grejanu i hlađenju

Nije tajna da cela građevinska industrija ima značajan problem sa nedostatkom stručnih radnika. Više faktora generiše ovaj trend.
 
Jedan od njih proizlazi iz obrazovnog sistema koji mlade ljude ne stimuliše dovoljno aktivno da razvijaju karijeru u HVAC sektoru. Ostali razlozi povezani su sa brzim razvojem tehnologije koji teško prate mnogi građevinski i HVAC radnici, čak i mlađe generacije. Konačno, građevinski sektor često ne nudi dovoljno edukativnih programa i tehničke podrške za sva nova rešenja i proizvode na tržištu.
 

4. Klimatske promene

Kompletna industrija nekretnina proizvodi velike količine ugljen dioksida te se upravo zgrade smatraju jednim od najvećih zagađivača zaslužnih za negativne klimatske promene. Prema Evropskom Naučno Akademskom Veću (European Academies Science Advisory Council), 25% evropskih emisija koje uzrokuju efekat staklene bašte dolazi upravo iz stambenih i poslovnih zgrada. Propisi, shodno tome, pokušavaju da postave standarde koji nastoje da stimulišu razvoj zgrada sa nultom stopom potrošnje energije, kojima je cilj minimizovati trošenje resursa koji se koriste za ostvarivanje temperaturne udobnosti u zgradama. Kao rezultat toga, energetski efikasna oprema sa niskom emisijom ugljenika postaje izuzetno važna.
 
Globalne inicijative za održivi razvoj predviđaju svet bez ugljenika u sledećem desetleću što nameće propise i standarde koji se moraju implementirati u HVAC sektoru – od samih proizvoda do njihovog korišćenja i održavanja.
 

Pretvorite izazove u priliku za rast uz Uponor

Od svojih početka 1918. godine u finskom Lahtiju kada je kompanija bila tek skromna stolarska radionica, pa sve do danas, Uponor služi graditelje, domove i zgrade već više od 100 godina. Poznata po svojim modernim i održivim rešenjima za grejanje, hlađenje i vodovod, kompanija je trenutno prisutna u 26 zemalja širom Europe i Sjeverne Amerike.
 
Uponor je izgrađen na inovacijama, naprednom razmišljanju i misiji stvaranja održivijeg životnog okruženja. Nudimo rešenja za sigurnu isporuku pitke vode, energetski efikasno grejanje i hlađenje ali i pouzdanu infrastrukturu.
 
Sa nizom inovativnih proizvoda i poslovnim pristupom koji se oslanja na stručnost i poverenje, Uponor sasvim sigurno može da odgovori svim izazovima građevinske industrije. Naša rešenja pomažu našim kupcima i partnerima da otkriju nove mogućnosti sa inteligentnijim i 'zelenijim' proizvodima i uslugama. U nastavku saznajte kako.
 

1. Rešenja usmerena na kupca

Kod nas u Uponoru, promenjivi zahtevi kupaca nas inspirišu da razmišljamo korak dalje i radimo još bolje. Razumemo da je svaki projekt drugačiji pa je naš pristup uvek usmeren na kupca kada osiguravamo ugodnu temperaturu ili higijenu vode. Ujedno, prilagođavamo rešenja za upravljanje energijom, grejanje, vodovod i hlađenje kako bi zadovoljili individualne potrebe. Na primer, porodična kuća će imati drugačije potrebe od industrijskog pogona. Sportski centri i hoteli takođe imaju sasvim druge specifičnosti.
 
Prepoznali smo šest glavnih grupa kupaca kojima smo prilagodili naša rešenja: porodične kuće, stambene zgrade, poslovne zgrade, industrijske objekte, hotele, sportske i rekreacione objekte
 
Evo nekih od glavnih elementa prilagođavanja, zasnovanih na specifičnim potrebama ovih grupa kupaca:
 

Porodične kuće

• Instalacije prikladne za novogradnje i projekte renovacije
• Ravnomerna raspodela temperature
• Energetski efikasna oprema
• Prikladno za obnovljive izvore energije
• Vrhunski higijenski standardi za isporuku pitke vode

Stambene i poslovne zgrade

• Instalacije rađene da traju dugi niz godina
• Održiva, energetski efikasna rešenja
• Higijenska dostava pitke vode
• Smanjenje potreba za primarnom energijom za 25%
• Pomoć u inženjeringu i planiranju dizajna instalacije
 

Industrijski objekti

• Energetski efikasna rešenja za grejanje i hlađenje
• Konstantna temperatura i relativna vlažnost vazduha u celom objektu
• Efikasno i povoljno održavanje i servis
• Fleksibilno korišćenje
• Planiranje tehničke opreme zgrade
 

Hoteli

• Fleksibilnost pri zadovoljenju potreba širokog spektra stanara
• Najviši higijenski standardi za sisteme pitke vode
• Individualno podešavanje hlađenja i grejanja u svakoj prostoriji
• Najsavremenija tehnologija hlađenja, grejanja i vodovoda
 

Objekti za sport i rekreaciju

• Niski troškovi instalacije, rada i održavanja
• DIN Certco sertifikat za sve sisteme i podne konstrukcije
• Pogodno za integraciju sa obnovljivim izvorima energije

 

2. Ulaganje u budućnost

Biti u toku sa novim tehnologijama HVAC sektora čini okosnicu delovanja kompanije Uponor. Već smo pojasnili kako razvijamo naša rešenja i proizvode na temelju potreba naših kupaca. Sa druge strane naši pokretači takođe uključuju inovacije i tehnološki napredak koji u svojoj biti sadrže održivost.
 
Proizvodi kompanije Uponor izvedeni su prema najvišim standardima kvaliteta i higijene kako bi pružili moderne, održive, energetski efikasne i fleksibilne opcije, koje uključuju:
 • snabdevanje vodom
 • podno, zidno ili plafonsko grejanje i hlađenje
 • sisteme upravljanja grejanjem i hlađenjem
 • Vario razdelnike
 • savitljive predizolovane cevi
 • montažna rešenja
 • priključke radijatora
 
Neke od naših najnovijih inovacija uključuju:
 

Uponor Ecoflex VIP

Revolucionarne, predizolovane cevi nove generacije za lokalne i centralne mreže sa spoljnom izolacijom cevi koje mogu smanjiti gubitke toplote za 60%.

Uponor Inox

Cev od nerđajućeg čelika za pouzdano, higijensko snabdevanje pitkom vodom u višespratnicama uz maksimalnu sigurnost i minimalan napor pri postavljanju.
 

Uponor Motion

Digitalno opremljena stanica za ispiranje koja osigurava najviši kvalitet vode za piće i smanjuje rizik od kontaminacije opasnim patogenima.
 

Uponor sistem podnog grejanja od 10 bara

Novi standard za visoke zgrade koji čini planiranje i instalaciju lakšom, ekonomičnijom i praktičnijom.
 

Uponor Smatrix Pulse

Moderan sistem kontroliše sobne temperature, povezuje se sa 'pametnom kućom' i podacima u oblaku. Štedi vreme, energiju i troškove.
 

Uponor PEX civ Blue

Prve, svetske, bio-bazirane PEX cevi sa smanjenim karbonskim otiskom do 90% u poređenju sa fosilnim PEX cevima.
 

3. Izuzetna podrška: 12 razloga zašto partneri vole da rade sa Uponorom

Uspeh Uponora zavisi i od naše mreže partnera i znamo da ne bismo mogli bez njih. Zbog toga značajno ulažemo u uspeh naših partnera osiguravajući podršku distributerima, instalaterima, projektantima, građevinarima i investitorima koji rade sa Uponorom na svakom koraku.
 
Evo što naši partneri dobijaju kada rade sa Uponorom:
 • Partnerski pristup zasnovan na filozofiji "win-win" - ne prodajemo ništa što ne osigurava korist za sve uključene strane
 • Rad sa prijateljskim timovima i kvalitetnim brendom koji nudi pouzdana rešenja i dokazanu funkcionalnost koja traje
 • Jednostavnu implementaciju, inovativne proizvode i rešenja sa puno alternativa i opcija koje se mogu birati
 • Prodajnu i marketinšku podršku
 • Stručnu obuku i edukaciju u Uponor akademiji gde se pokriva sve od specifičnih proizvoda do instalacije celovitih rešenja
 • Certifikate: BIM (Building Information Modelling, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) ili DGNB (German Sustainable Building Association)
 • Pomoć u pronalaženju pravog rešenja za određeni projekat
 • Definisanje i izračun finansijske osnove za građevinski projekat, uključujući očekivane investicione i operativne troškove
 • Sveobuhvatnu projektnu podršku - od planiranja i dizajna, preko koordinacije logistike i puštanja u rad, do realizacije
 • Praktična uputstva, tehničku stručnost i kvalitetnu uslugu, uključujući PDC profesionalne dizajne i lokalnu tehničku podršku
 • Stručno savetovanje o lancu snabdevanja i rešenjima za veće projekte
 • Sveobuhvatna rešenja od visokokvalitetnih proizvoda i usluga koji se mogu nadograđivati preko pružanja komplementarnih usluga do pomoći u implementaciji i planiranju, obuci i tehničkoj podršci
 
Konačno, profesionalci vole da rade sa Uponorom iz razloga koji prevazilaze tehničko znanje i izvrsne proizvode. Pravu razliku čine posvećenost svojim zaposlenima i partnerima te ljudskost koja je čvrsto ugravirana u kompanijsku kulturu . Uponorov direktor prodaje za Jugoistočnu Europu (SEE), Pölcz Csaba je to najbolje objasnio:
 
“Pre nekoliko godina imao sam zdravstvenih problema zbog kojih dugo nisam mogao da radim. Bilo je izazovno ali uz mene je bila porodica. Sa druge strane osećao sam istu podršku i brigu od kompanije, tima i šefa. Tada sam došao do važne spoznaje.
 
Imati visoku platu, raditi sa sjajnim timom i zadobiti visoko mišljenje vašeg nadređenog o vama jesu izvrsni razlozi za rad u nekoj organizaciji ali svi ovi elementi ne znače mnogo ako nema kompanijske kulture koja je usmerena na čoveka. Uponor brine o ljudima - svojim zaposlenim, partnerima i kupcima i to je razlog broj 1 zašto radim ovde.”

4. Čuvamo planetu održivim rešenjima i proizvodima

Biti deo industrije koja ima tako značajan uticaj na životnu sredinu i budućnost planete je velika odgovornost koju shvatamo veoma ozbiljno. Shodno tome smo razvili dugogodišnju predanost održivosti i osigurali da naš portfolio proizvoda, usluga i rešenja odgovara izazovima zaštite životne sredine.


 
Proizvodi kao što su Uponor Ecoflex VIP, Uponor PEX Pipe Blue i Uponor Ultra Rib 2 Blue, te rešenja poput onih za podno grejanje u potpunosti su razvijena u skladu sa načelima održivog razvoja. To u prevodu znači da su kompatibilni sa obnovljivim izvorima energije te da troše manje energije (na primer, 40% manje od ventilokonvektora ili 15% manje u porodičnim kućama).
 
Cilj nam je da imamo najmanje 90% našeg proizvodnog portfolija sa Deklaracijama o zaštiti životne sredine (EPD) za pojedine proizvode do 2027. te celi portfolio proizvoda do 2030 godine.
 
Iako prihvatamo svih 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDGs), odlučili smo da se usredočimo na četiri od njih gde možemo najviše doprineti: čista voda i sanitacija, dostojanstven rad i ekonomski rast, odgovorna potrošnja i proizvodnja, te klimatski aktivizam.
 
Krećući se prema ugljenično neutralnoj budućnosti želimo da budemo vodeći primer u razvoju održivih građevinskih i infrastrukturnih rešenja. Uzevši 2019. kao baznu godinu, zacrtali smo smanjenje emisije gasova staklene bašte iz našeg poslovanja za 70% (Opseg 1 i 2) te 20% iz našeg lanca snabdevanja (Opseg 3) do 2027. godine.
 
Ostali ciljevi održivosti uključuju 15% manji energetski intenzitet do 2027., 100-postotni udeo sertifikovane zelene električne energije do 2025. te 100% reciklirani otpad do 2027 godine.
 
 
Postoji mnogo razloga zašto odabrati Uponor za partnera u rešenjima grejanja, hlađenja i vodosnabdevanje. Faktori koji utiču na prevladavanje izazova građevinskog sektora čine samo jedan deo jer, raditi sa Uponorom znači i raditi sa sjajnim timovima profesionalaca koji u posao unose pozitivnu energiju, stručnost i prijateljski pristup, te proizvodima i sistemima koji omogućuju poslovni rast u ovim nepredvidivim vremenima.
 
Uponor zna kako napred. Dozvolite da vam pokažemo put.
 
Kontaktirajte nas i saznajte kako ostvariti uspeh i rast sa Uponorom.
 
 
Nazad na vesti