Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com
Kako je Ventrade International ubrzao vreme instalacije za 40%, ostao konkurentan na nestabilnom tržištu i ujedno rešio nedostatak radne snage

Partnerstvo sa Uponorom

Ventrade International jedna je od najuglednijih mađarskih kompanija koje nude usluge građevinskog inženjeringa. Kompanija je primarno usmerena na projektovanje i izgradnju industrijskih i mašinskih sistema, pokrivajući instalaciju, distribuciju kao i servis HVAC opreme.

Nudeći širok raspon inženjerskih usluga, od planiranja do izvođenja i održavanja, Ventrade veliku pažnju posvećuje potrebama svojih kupaca. Najistaknutija osobina ove kompanije je pružanje brze i učinkovite implementacije HVAC opreme. Uz ovakav pristup usmeren na kupca, organizacija stalno raste, pri čemu joj prihodi trenutno prelaze 10 miliona eura na godišnjem nivou.
 

Teška vremena za HVAC sektor

Moderne poslovne zgrade uvek traže inovativnost građevinskog sektora. Isto se može reći i za sektor HVAC opreme, gde potrebe kupaca diktiraju gotovo sve: od dizajna i proizvodnje do distribucije i instalacije. Projektanti i investitori komercijalnih zgrada žele proizvode vrhunskog kvaliteta koji garantuju optimalnu unutrašnju udobnost. Također im je potrebna što brža i efikasnija usluga kako bi se njihovi stanari brže uselili, zbog čega su rokovi za završetak građevinskih radova sve kraći, stroži i zahtevniji.

Međutim, ovi izazovi u građevinskom sektoru nisu novi. Cene materijala počele su da rastu još pre pet godina, a tradicionalni sistemi čeličnih cevi postali su zastareli zbog predugog vremena potrebnog za ugradnju. Povrh toga, raste cena rada, a broj kvalifikovanih radnika radnika se konstantno smanjuje.
 

Izazovi za Ventrade International

Obzirom na tržišne promene i poteškoće, Ventrade International znao je da treba da promeni način na koji posluje ako želi da opstane. Kao renomirana instalacijska kuća poznata po svojoj stručnosti u poslovnim zgradama, kompanija je morala da razvije novi pristup kako bi bolje uslužila svoje klijente.

„Tipično očekivanje naših klijenata je da sve bude spremno za šest do osam nedelja, a da bi se to osiguralo potrebno je imati sisteme koji se mogu postaviti u tako kratkom vremenskom roku. Takođe, bitno je da materijali budu odmah dostupni i da nema dugog čekanja, pa nam je od velikog značaja vreme unutar kojeg veletrgovina može da isporuči opremu. Konačno, alati su za nas bili veliki problem. To je velika investicija, posebno za veće prečnike koje je obično teško nabaviti u Mađarskoj. Alati se izgube, pokvare ili ukradu i potrebna stalna podrška dobavljača,“ rekao je Csaba Jónás, Business Sales Director Ventrade International.

Kako bi mogao odgovoriti na potrebe svojih kupaca, Ventrade International je tražio rešenja koja bi mogla osigurati sledeće:

Kraće vreme instalacije
• Sigurnu dostupnost materijala
• Uigrane procese sa veleprodajnim lancima snabdevanja
• Brze programe obuke o novim tehnologijama i materijalima za svoje osoblje
• Jednostavnije alate koji ne zahtevaju složenu obuku 


„Odustali smo od starog instalacijskog sistema baziranog na čeličnim cevima i to iz nekoliko razloga. Prvo, potrebno im je puno više vremena za postavljanje, jer ih treba variti i bojiti, plus što je njihovo prilagođavanje određenom prostoru vrlo složena. Drugo, zahtevaju veštinu radnika i kooperanata, koje je u Mađarskoj jako teško pronaći. Stoga smo tražili nešto moderno i pouzdano, sa puno boljim sistemom podrške,“ rekao je Csaba Jónás.

 

Partnerstvo sa Uponorom

Potraga za poslovnim partnerom koji bi Ventrade Internationalu mogao osigurati konkurentnost na tržištu nije trebala ići predaleko. Naime, Ventrade već više od 10 godina koristi Uponorove proizvode i vrlo dobro poznaje Uponorove standarde kvaliteta i samu organizaciju. Tokom godina, partnerstvo se produbilo uvođenjem novih tehnologija i sistema.„Pouzdanost Uponorovih timova uvek je bila značajna komponenta našeg odnosa. Evo konkretnog primera kako to funkcioniše. Ako, na primjer, u ponedjeljak naručimo koleno za cevi prečnika 15 milimetara kako bismo dovršili projekt u najkraćem mogućem roku, Uponor nam to stavlja na raspolaganje do srede. Takva vrsta podrške nema premca na tržištu.“ – Csaba Jónás.

 

Rešenja iz Uponora

Ventrade koristi kompletan portfolio Uponorovih proizvoda za grejanje i hlađenje, sa posebnim fokusom na ova tri rešenja:

• Sisteme površinskog grejanja i hlađenja zidova, plafona i podova. Kako bi osigurali da stanari poslovnih zgrada uživaju u ugodnoj sobnoj temperaturi tokom cele godine, Ventrade ugrađuje Uponorove sisteme površinskog hlađenja i grejanja zbog njihovog visokog nivoa udobnosti, energetske efikasnosti i bešumnog rada.

• Fleksibilne Ecoflex predizolovane cevi. Prikladne za grejanje, hlađenje i distribuciju vode, Ecoflex cevi osiguravanju kombinaciju snažne prevencije gubitka toplote sa visokom fleksibilnošću i jednostavnom ugradnjom. Još jedna prednost je što fleksibilnost sistema, pri čemu korisnici mogu birati svoj izvor toplote.

• Uni Pipe PLUS višeslojna cev za pitku vodu. Prva kompozitna cev na svetu sa bešavno ekstrudiranim aluminijumskim slojem dolazi bez zavarenog spoja i osigurava brzu i efikasnu ugradnju. Sa manje vremena za implementaciju i manje komponenti, Uni Pipe PLUS je dizajnirana da ostvaruje uštedu troškova i pruža veću fleksibilnost.

Još jedan važan element u ponudi kompanije Uponor je njegova tehnička podrška kroz sve faze projekta, od obuke do dizajna, isporuke te podrške na samom gradilištu.

„Iskustvo obuke, koju vode Uponorovi stručnjaci, je izuzetno, a reešenja su jednostavna i laka za naučiti“, dodao je Csaba Jónás.

 

Rezultati sa Uponor rešenjima

Ventrade International uspio je da ostane konkurentan na HVAC tržištu, uprkos izazovima i promenama tokom proteklih godina. Kompanija konstantno raste i poznata je po svojim brzim i pouzdanim instalacijama. Uz Uponorovu podršku i partnerstvo, Ventrade može da  radi na projektima bilo koje veličine i da isporučuje rešenja za trenutne i buduće potrebe stambenih i poslovnih zgrada.
 

• Instalacija brža za 40%

Prilično je jasno da je za Ventrade brzina izvođenja od najveće važnosti. Stoga Uponor rešenja, koja se mogu brzo implementirati, igraju veliku ulogu u uspehu Ventradea. Da je kompanija koristila tradicionalne sisteme čeličnih cevi, Ventradeu bi trebalo najmanje 40% više vremena da sve završi. Osim toga, ne bi mogao stvoriti konkurentne ponude. Tipični zahtev za završetak instalacije grejanja i hlađenja u kancelarijskom prostoru od 1000 kvadratnih metara je oko šest nedelja. Sa Uponorovim rešenjima, zasnovanim na savremenim materijalima i tehnologijama, Ventrade može lako ispuniti ove zahteve, ali i ponuditi složeniju uslugu za najzahtjevnije građevinske zadatke.
 

• Fleksibilne cevi i celovita rješenja

Uponorovi proizvodi poznati su po svom visokom nivou fleksibilnosti. Među njima su fleksibilne Ecoflex predizolovane cevi, dostupne u različitim oblicima i veličinama. Taj je detalj ključan za Ventrade kada timovi trebaju prilagoditi HVAC opremu određenom prostoru. Osim toga, cevi se lako postavljaju i prilagođavaju. Njihov raspon prečnika zadovoljava najrazličitije potrebe u građevinskim projektima.
 

• Manjak radnika – rešen

Složena montaža čeličnih cevi zahteva između ostalog i zavarivanje, za šta je osposobljen mali broj radnika. Sa Uponorovim modernim materijalima koji eliminišu ovaj proces, Ventrade je rešio jednu od svojih glavnih bolnih tačaka: nedostatak kvalificikovanih radnika. Sa Uponorovim brzim i efikasnim programima obuke, Ventrade može brzo da pomogne pri obuci novih članova tima ili podizvođača.
 

• Manje resursa, više pouzdanosti

U poređenju sa sistemom čeličnih cevi, Uponor rešenja imaju dve značajne prednosti:

  • plastične cevi ne zahtevaju farbanje, što je 100% ušteda vremena i novca
  • plastične cevi ne cure, što je čest problem sa čeličnim cevima – i značajan teret iz perspektive održavanja
 

Pogled u budućnost

Uponor i Ventrade International će i dalje služiti građevinski sektor svojim modernim, brzim i pouzdanim uslugama i proizvodima. Zajedno stvaraju rezultate od kojih svi imaju koristi: Uponor, Ventrade, investitori te, konačno, kupci stanova. Još jedna značajna komponenta sadašnjeg i budućeg uspeha ovog partnerstva je visoki stepen saradnje.


„Živimo u nestabilnim vremenima i iako niko ne zna što možemo da očekujemo na globalnom nivou, osećamo se sigurnije ako uz sebe imamo Uponor kao našeg pouzdanog partnera. Uponor nam pružaj tu stabilnost i integritet kroz naše poslovne odnose, pri čemu uvek sluša i odgovara na potrebe našeg tržišta.“ zaključio je Jónás.

Nazad na vesti