Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com
Poboljšanje kvaliteta vode

Higijensko projektovanje pitke vode

Higijena pitke vode u sistemima distribucije vode je naša odgovornost

Higijena je metoda zaštite od bolesti i bakterije Legionella te očuvanja i jačanja zdravlja. Higijena pitke vode podrazumeva sigurnu pitku vodu koja ne predstavlja opasnost za zdravlje tokom konzumiranja, kako je definisano smernicama.

Pitka voda je najvažniji element života.  Naša je odgovornost osiguravanje higijenski savršenog stanja – od spoja sa glavnim cevovodom do priključka  – stoga podržavamo projektante, vodoinstalatere i kompanije koje se bave ovom delatnošću.

Uponor Hygiene Logic je sistem distribucije pitke vode koji osigurava vrhunske standarde higijene sa decentralizovanom proizvodnjom tople vode, metodom instalacije u “petlji” i automatskim ispiranjem cevi radi uklanjanja inkrustacije.

Ključna pravila za osiguravanje dobrog kvaliteta pitke vode

Da bi se izbeglo stvaranje bio sloja, instalacije za snabdevanje pitkom vodom treba planirati što je moguće manje. Sa jedinicama za kontrolu grejanja pitka voda se zagreva na zahtev.

Hladna voda treba da bude < 25 °C
Topla voda treba da bude > 55 °C
Tehnologija cevi i metode dizajna Uponor pomažu u održavanju temperature vode ispod 25 °C i izbegavanju zagrevanja u dovodnoj cevi za hladnu vodu.
 

Instalacije za snabdevanje pitkom vodom treba planirati tako da osiguraju dovoljnu izmenu vode svaka 72 sata / najmanje svakih 7 dana. Instalacija u petlji kompanije Uponor i uređaja za automatsko ispiranje pomaže protoku vode i izbjegavanju stagnacije u svakom trenutku.

Šta je legionarska bolest?

Jeste li znali da su ove godine bolesti povezane s vodom prouzrokovale više od 656.097 smrtnih slučajeva? Iako mnogi stručnjaci ne prijavljuju stvaran broj slučajeva, najopasnija infekcija povezana sa vodom je legionarska bolest, na primer, upala pluća prouzrokovana bakterijom Legionella. Bolest je prouzrokovana rastom opasnih bakterija Legionella u kontaminiranoj vodi uz 10 – 15% smrtnosti zaraženih pacijenata. Saznajte više:

Direktiva EU o zaštiti pitke vode

Šta to znači za vašu instalaciju pitke vode?

Europska unija ima dugu istoriju politike o pitkoj vodi koja osigurava da se voda namenjena ljudskoj potrošnji može sigurno konzumirati na celom kontinentu. EU je sada pooštrila direktivu o pitkoj vodi sa ciljem poboljšanja pristupa vodi za sve građane, nadogradnje standarda higijene pitke vode i povećanja transparentnosti za sve potrošače. Stoga se kvalitet vode za piće mora kontrolisati prema standardima koji se temelje na najnovijim naučnim dokazima i mora da se efikasno i delotvorno nadzire. Osim toga, potrošači u celoj EU bi trebali da dobiju odgovarajuće, pravovremene i prikladne informacije o higijeni pitke vode.
 
EU directive

Higijena pitke vode od planiranja do instalacije i nadzora

Uponor vam daje detaljne informacije o ispunjavanju zakonskih standarda higijene pitke vode, nudi vam podršku za usluge dizajna za HSE i BIM i poziva vas na obuku za sisteme čiste vode na Akademiji Uponor.

Saznajte više o higijeni vode za piće u brošurama

Uponor Hygiene whitepaper – summary

Uponor Hygiene whitepaper – summary

Summary of analysis of the Uponor Hygiene Logic in comparison to traditional installation

PDF 3 MB
Build on Uponor Hygiene Logic

Build on Uponor Hygiene Logic

Watch out, take care

PDF 1 MB
Find out more how office building build on Uponor Hygiene Logic

Find out more how office building build on Uponor Hygiene Logic

Leitradlofts offices case study, Cologne, Germany

PDF 3 MB