Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com
IZDRŽLJIVE, PRILAGODLJIVE I INOVATIVNE

Uponor PEX cevi pune 50 godina

Godine 1972. Uponor je lansirao prvu PEX cev na svetu i napravio revoluciju u čitavoj industriji. 50 godina kasnije, cevi su dokazano otporne, prilagodljive i ne samo u upotrebi, već i dalje predstavljaju osnovu za dalje održive inovacije.

• Uponor je lansirao cevi od umreženog polietilena (PEX) 1972. godine
• PEX cevi su izdržljive, otporne i jednostavne za instalaciju i rukovanje
• Uponor je lansirao prve PEX cevi na biološkoj osnovi, PEX Blue cevi, u 2022. godini


Septembra 1972. Uponor (ranije Virsbo) je bio prvi proizvođač na svetu koji je lansirao umrežene polietilenske cevi, ili skraćeno PEX cevi. Tokom proteklih 50 godina, izdržljiv i nekorozivni materijal se pohvalio fleksibilnošću i pokazao se prilagodljivim: može da izdrži temperature do 95°C, pogodan je za različite primene. Prvobitno korišćene u podnom grejanju, PEX cevi se danas uglavnom koriste u sistemima grejanja i hlađenja, vodovodnim i radijatorskim priključcima.


Prilagodljive i jednostavne za instaliranje - PEX cevi kao standard u industriji

Fleksibilnost materijala čini instalaciju izuzetno jednostavnom: cevi se isporučuju u velikim koturovima ili u kutijama i mogu se seći na licu mesta u skladu sa individualnim potrebama. Uz njihova izvanredna hemijska i higijenska svojstva, PEX cev takođe ima termalnu memoriju, takozvani "memory efekt", koji omogućuje brzu i sigurnu vezu sa Uponor Q&E fitinzima koji su lansirani 1994. godine: Kada su jednom proširene – ekspandirane pomoću posebnih Milwaukee alata cevi se nakon toga vraćaju na njihovu izvornu veličinu oko fitinga.

“Naše PEX cevi bile su revolucionarne 1970-ih i od tada su bile uspešne“, kaže Luca Schiavio (Senior Director Product Marketing u Uponoru). „One su decenijama postavili standard i oblikovali industriju, a sa više od šest milijardi metara PEX cevi za vodu za piće, kao i površinskim grejanjem i hlađenjem širom sveta, Uponor je postavio rekord koji ostaje neuporediv.“
 

Uponor PEX cevi na biološkoj bazi

Čak i 50 godina nakon prvog lansiranja, Uponor PEX cevi nastavljaju sa inovacijama i ubrzavaju održivost. Ranije ove godine, Uponor je lansirao PEX Blue cevi, prve PEX cevi na biološkoj bazi sa ISCC sertifikatom zasnovanim na pristupu balansa mase. Cevi imaju smanjeni CO2 otisak do 90% u poređenju sa PEX cevima zasnovanim na fosilnim resursima, a istovremeno zadržavaju iste izvanredne performanse, karakteristike i kvalitet. Zahvaljujući smanjenom CO2 otisku, Uponor PEX Blue cevi omogućavaju da građevinski projekti budu održiviji.

Nazad na vesti