Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com
Održiva gradnja

Izgradnja održivih i energetski efikasnih zgrada

Evropska energetska kriza dovela je ceo kontinent u svojevrsnu „nepravednu prednost“.
Sa jedne strane, imamo neviđenu ekonomsku i energetsku krizu koja je izazvala ogromna poskupljenja u gotovo svim oblastima života. Sa druge strane, ova situacija je primorala sve – od političkih lidera do građana – da ubrzaju svoje planove za uvođenje zelene energije i pomere ih iz „bliske budućnosti“ u „sadašnji trenutak“.
 
"Do prošle godine zelena gradnja se uglavnom odnosila na političke poruke. Lideri javnog sektora su se okupljali u velikim konferencijskim salama kako bi razgovarali o kritičnim ekološkim inicijativama i uštedi energije, ali se gotovo ništa nije promenilo. I komercijalni i privatni sektor odgovorili su na energetske izazove: nisu zainteresovani za energetski efikasna rešenja.

Međutim, trenutna kriza koja obeležava 2022. godinu počela je da menja ta mišljenja. Možda po prvi put društvo shvata da održivi razvoj nije samo aktivistička priča. To je nužnost koja dugoročno stvara stvarne i vidljive uštede“.


- Ionut Cabuz, regionalni menadžer u Uponoru Rumunija


Rast cena energenata

Teško je reći da li je evropska energetska strategija trenutno na raskrsnici ili je zaglavljena u procepu.

Što se tiče energenata, ugalj je iza nas. Pred nama je novi put, nudeći obnovljive alternative i smanjenje fosilnih goriva (uglavnom gasa). Ovo je raskrsnica na kojoj Evropa treba da odluči kuda dalje.

Problem je u tome što sistemi zelene energije tek treba da budu spremni da zamene fosilna goriva, a mi se još uvek u velikoj meri oslanjamo na gas. U tom delu raskrsnica više liči na jaz između planiranog i mogućeg.

Gas je postao vruća tema, posebno nakon početka rata u Ukrajini i političkih pritisaka koji su rezultirali smanjenjem ruskog uvoza (koji čini 25% energetskih potreba EU). Osim toga, u Severnom moru presušuju nalazišta prirodnog gasa. I iako razvoj solarne energije i energetskih sistema vetra stalno napreduje, pred nama je još dug put.

U nedostatku jasnih ili brzih rešenja, tržište je odgovorilo na krizu i oskudne resurse dramatičnim povećanjem ukupnih troškova.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, evropske cene gasa su u proteklih deset godina porasle osam puta, što je posledično uticalo na sve ostalo.
 
GAS STRUJA TROŠKOVI ŽIVOTA
 
+600% (2021).                 >>
 
+ 230% (2021).            >>
 
+ 7% (2022)
 
Izvor: Weforum
 
Izvor: Euronews
 
Izvor: International Monetary Fund

Isplativost građevinske opreme i materijala

Energetske krize i dizanje cena utiču na sve segmente života, a građevinski sektor nije izuzetak. Prvi logičan odgovor investitora na situaciju je da pokušaju da izbalansiraju skupe materijale i manju potražnju kupaca, pri čemu većina kupaca ostaje oprezna i štedi novac za bolja vremena.

Za neke investitore i dizajnere to je znak da moraju da štede na materijalu i opremi, pa po pravilu traže jeftinije ponude za stolariju, parket, keramiku, grejanje i hlađenje itd.

Međutim, ovaj pristup je „kratkovid“, jer početna investicija nije tačka u kojoj se završavaju ukupni troškovi. Savremeni investitori shvataju da je prilikom izrade proračuna potrebno uzeti u obzir ceo lanac vrednosti i proizvodni ciklus."Postaje sve važnije implementirati proizvode i rešenja sa niskim operativnim troškovima, vrhunskom uslugom, niskim održavanjem ili bez njega i naprednim mogućnostima reciklaže ili čak biorazgradivih materijala. Svi ovi troškovi se gomilaju mnogo pre nego što investitori i krajnji kupci to mogu da vide."

- Ionut Cabuz

Drugim rečima, ono što se u početku čini jeftinom opremom kojoj je potrebno stalno održavanje, zamene i popravke, teška za servisiranje i recikliranje, na kraju može postati veoma skupo.

Vlasnici zgrada gube novac, a investitori koji prodaju ove jedinice otkrivaju svoju reputaciju i lako mogu prokockati neke buduće prilike.


Inovacije u građevinskom sektoru

Dakle, ako jeftinije nije odgovor, šta je onda? Nažalost, više cene će postojati neko vreme. Neki stručnjaci predviđaju da bi kriza mogla potrajati nekoliko zima, a ne samo ovu.

Da bismo se približili rešenju, moramo potpuno da preokrenemo situaciju i pokušamo da vidimo malo širu sliku. A ako trenutni izazov pretvorimo u nove prilike, stvari će odmah izgledati svetlije.

"Ne pokušavam da umanjim ozbiljnost situacije, ali moramo da promenimo preovlađujući negativni narativ i počnemo da pričamo o pozitivnijim stvarima. Imali smo mnogo kriza u prošlosti i uvek smo preživljavali. takođe naučili ponešto iz svake od ovih situacija, a jedna od lekcija je svakako da možemo pronaći izlaz ako pronađemo različita rešenja zasnovana na inovacijama.

Čuvena misao Alberta Ajnštajna bila je: „Ne možemo rešavati probleme koristeći isti način razmišljanja koji smo koristili kada smo ih stvarali. Isto važi i za današnju situaciju. Smanjenje troškova neće rešiti problem. Ali inovativni pristupi imaju veće šanse da pronađu rešenje koje svi tražimo."


- Czaba Polz, direktor Uponora za jugoistočnu Evropu

Inovacije su čvrsto ugrađene u mnoge održive proizvode u građevinskom sektoru. Ova rešenja, međutim, više ne spadaju u „lepo imati“ proizvode; oni postaju primarni alati koji nam pomažu u borbi protiv sadašnjih i budućih izazova u energetskom sektoru. Njihove cene u početku mogu biti malo veće, ali kada se uzme u obzir vrednost celog proizvodnog ciklusa, postaje jasno da je naplata velika i brza.
Baš kao što posle svake kiše dođe sunce, Evropa može da iskoristi ovo vreme krize da ubrza svoju energetsku tranziciju i poboljša svoju dugoročnu poziciju. Štaviše, ova situacija nam može pomoći da mnogo brže ostvarimo planiranu zelenu, održivu budućnost.

Počnimo da menjamo perspektivu i stvari će krenuti.


Zelena gradnja i ušteda energije

...za čak 50%.

Kada se koristi od početka izgradnje, upotreba održivih materijala može prepoloviti troškove energije.

Svetski ekonomski forum podelio je nedavno istraživanje koje pokazuje da bi do 2030. godine uštede energije mogle da se povećaju za 20-30% za nove poslovne zgrade i 50% za nove stambene zgrade – ako njihovi graditelji usvoje odgovarajuće procese energetske efikasnosti.


Neki primeri energetski efikasnih alata za zgrade uključuju:

• Tehnologije za nadzor i kontrolu (pogledajte Uponor Smatrix: Sistem kontrole sobne temperature)
• Termostati
• Industrijski sistemi upravljanja energijom

Međutim, najbolji rezultati za izgradnju zaista energetski efikasnih zgrada postižu se kada se aspekt energetske efikasnosti implementira u fazi projektovanja.

"Model koji napredni investitori obično traže su rešenja sa dodatnom vrednošću. Zgrade se ne grade na nekoliko godina, već na duži period. Kombinacija udobnosti, dizajna i zelenih tehnologija najbolja je garancija da će zgrade biti funkcionalne i energetski. efikasne decenijama koje dolaze. Naravno, govorimo o održivosti, ali i o kvalitetu koji može da traje mnogo godina."

- Peter Hromanda, regionalni menadžer u Uponor Slovačkoj i Uponor Češkoj Republici


Energetski efikasna rešenja u fazi projektovanja

Evo šest načina da uključite energetsku efikasnost u arhitektonske i dizajnerske planove zgrade:


1. TABS - Termičko aktiviranje betonske jezgre

Da li ste znali da svoje zidove i plafone možete koristiti za efikasnije grejanje i hlađenje? Termički aktivirani sistem zgrade (TABS) kombinuje sisteme grejanja i hlađenja. Njegove cevi ostaju skrivene u betonskim zidovima, koristeći svoju zapreminu mase kao tampon. TABS se može integrisati u obnovljive izvore energije, obezbeđujući značajne uštede energije i troškova.

Pogledajte Uponor TABS Contec, koji koristi betonsku masu građevinske konstrukcije za skladištenje i razmenu toplotne energije sa susednim delovima zgrade.


2. Zaštita od sunca

Efikasan, ugrađen sistem senčenja može da uštedi tone energije za hlađenje prostorija u vrelim letnjim danima. Samo tri stepena niže znači stotine evra manje na računima za hotele, kancelarije i stambene zgrade.


3. Geotermalna toplotna pumpa

Toplotne pumpe koje koriste geotermalnu energiju u poslednje vreme dobijaju sve veći značaj kao najoptimalniji izvor energije. Geotermalna toplotna pumpa koristi toplotu uskladištenu u zemlji ili podzemnoj vodi i prenosi tu energiju u zgradu tokom zime i nazad u zemlju tokom leta.


4. Podno grejanje

Verovatno ste čuli da podno grejanje štedi energiju, ali da li znate kako? Evo kratkog objašnjenja.

Snaga izvora toplote zavisi od stepena do kojeg je potrebno zagrejati rashladnu tečnost u sistemu grejanja. Za tra-dicionalne radijatore ova temperatura treba da bude između 65 i 80 stepeni Celzijusa.

Međutim, podno grejanje koristi samo 35 do 50 stepeni Celzijusa. Kao rezultat, gubitak toplote u prostoriji se automatski smanjuje, čime se štedi do 12% energije i povećava efikasnost sistema grejanja za 80%.

Uponor nudi kompletan sistem proizvoda koji kombinuje rešenja za podno grejanje i hlađenje.


5. Plafonsko hlađenje

Bez buke, neprijatnih strujanja vazduha i održavanja. Pored toga, obezbeđuje uštedu energije do 20%. Naravno, govorimo o sistemu grejanja i hlađenja sa blistavim plafonom.

Radi prvenstveno na principu zračenja, nečujno i nevidljivo unutar spuštenih plafona. Ovaj napredni sistem na bazi vode dizajniran je za dodatnu udobnost u zgradama i domovima.

Saznajte više o Uponor rešenjima za grejanje i hlađenje ovde.


6. Inovacija i trajni kvalitet

Tradicionalnu HVAC opremu treba zameniti svakih deset godina. Vodovodne cevi bi trebalo da traju mnogo duže, ali sa jeftinijim opcijama imate tendenciju da imate problema sa curenjem ili začepljenjem. Kada planirate da instalirate kvalitetne proizvode, možete jednostavno da instalirate takve sisteme i zaboravite na njih. Traju decenijama i zahtevaju vrlo malo održavanja.

Uponor PEX cev, koja ove godine slavi svoj 50. rođendan, bila je inovacija 70-ih godina kada je postavila novi industrijski standard.

Uponor je nedavno lansirao prvu PEX cev na svetu bio porekla - Uponor PEX Pipe Blue. Nudi isti kvalitet, karakteristike i performanse kao i konvencionalne PEX cevi, ali sa do 90% smanjenim ugljeničnim otiskom (u poređenju sa klasičnim materijalima). Plava je pravi izbor za kupce koji žele da donesu održiviji izbor, pružajući punu transparentnost lanca vrednosti kroz ISCC sertifikat (International Sustainability and Carbon Certification).


Uštedite i zaradite više uz održivost

Modernim građevinarima i njihovim potencijalnim kupcima potreban je novi održivi pristup.

Ne samo da štedi troškove tokom perioda energetske krize, kao što je ova sa kojom se danas suočavamo. Solidan energetski efikasan plan koji počinje u fazi izrade donosi veći profit za investitore i buduće vlasnike.

Ali ne radi se samo o profitu. Podsetimo se da ulažete u bolju budućnost koja je održivija i manje zavisna od skupih izvora energije.

Počnite da gradite zeleniju budućnost danas. Ostalo nam je još malo vremena da delujemo, nakon čega će klimatske promene postati nepovratne.
 
Nazad na vesti