Uponor Srbija
Za sva pitanja kontaktirajte nas na: podrskakupcima@uponor.com

Etičke poslovne prakse

Naši principi korporativnog upravljanja kao i naše ambicije održivosti duboko su ukorenjene u našim svakodnevnim operacijama. Osiguravamo transparentnost etičke poslovne kulture u Uponoru i pratimo i sveobuhvatno pratimo sve potencijalne indikatore rizika. Jasno pokazujemo beskompromisni integritet i poslujemo na pravi način u svim funkcijama.

Operativni model održivosti

Naš Upravni odbor nadgleda i usmerava našu agendu održivosti, dok Izvršni odbor odobrava godišnje planove i izvršenje plana razvoja. Liderski tim za održivost predstavlja svaki od naših poslovnih odeljenja i odgovoran je za praćenje i razvoj Uponor plana održivosti, uključujući postavljanje ciljeva. Segmentirani timovi za održivost u saradnji sa lokalnim timovima za odgovornost sprovode sopstvene razvojne projekte kako bi upotpunili naš ukupni učinak održivosti.

Uponor sustainability operating model
Culture of compliance

Kultura usaglašenosti

Posvećeni smo poslovnim ambicijama Globalnog dogovora UN i njegovih Desetg načela koji obezbeđuju beskompromisno poslovanje i ljudska prava.

Naš Kodeks ponašanja uključuje nultu toleranciju za antikonkurentsko ponašanje, podmićivanje, diskriminaciju i, na primer, neetičko poslovno ponašanje. Uspostavili smo kanale za uzbunjivanje, interne i eksterne, kako bismo obezbedili prave alate za rešavanje bilo kakvih odstupanja od našeg normativnog i etičkog okvira.

Organizujemo razne obavezne obuke o usklađenosti na našim tržištima, uključujući obuku vezanu za ESG za svih naših 4000+ zaposlenih.

Održivo upravljanje lancem snabdevanja

Aktivno angažovanje i transparentna razmena informacija sa svim našim zainteresovanim stranama je od vitalnog značaja - ne samo iz perspektive razvoja poslovnih aktivnosti, već i za doprinos održivom društvu.

2021. godine pokrenuli smo naš novi Kodeks ponašanja dobavljača kako bismo naš lanac snabdevanja još više približili našim vrednostima i ambicijama. Od svih novih dobavljača se traži da se posvete našim etičkim, ekološkim i društvenim zahtevima, kao i da ispune naše ESG kriterijume nakon procene dobavljača.

Cilj do 2027:

  • 90% potrošnje je pokriveno novim Kodeksom ponašanja dobavljača
Sustainable supply chain management
Protecting the einvironment

Ciljevi upravljanja podsticajima koji se odnose na održivost i ugovore o zajmu

Da bismo osigurali punu usklađenost i dovoljne resurse za važnu misiju koju smo preduzeli i koju sprovodimo, naši programi upravljanja STI i LTI povezani su sa ciljevima ESG-a.

2021. godine potpisali smo dva odvojena dugoročna kreditna ugovora, vredna 70 miliona evra, sa ciljevima učinka povezanim sa održivošću, a 2022. potpisali smo novi petogodišnji revolving kredit od 50 miliona evra sa mehanizmom određivanja cena koji je povezan sa ciljevima održivosti, povezujući maržu sa smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

Naše ocene održivosti

  • Ecovadis dodelio Uponoru nagradu - srebrnu medalju nakon što je Uponor rangiran među 15% najboljih proizvođača plastičnih proizvoda.
  • Sustainalytics je stavio Uponor na 7. mesto od ukupno 135 kompanija u industriji koju je ocenio, sa niskim ESG ocenom: 15,7 na skali od 1-100. 
  • Carbon Disclosure Project, CDP nam je dao B- na skali D- do A.

Poreska transparentnost

Porezi i naknade koje plaćamo, prikupljamo i šaljemo podržavaju održavanje društva u celini kao i njegovih usluga. U potpunosti poštujemo poreske zahteve u zemljama u kojima poslujemo i dalje usklađujemo poreske procese kako bismo poboljšali vidljivost naših poreza. Posvećeni smo tome da informacije koje objavljujemo u našim poreskim izveštajima budu smislene i tačne.

Tax transparency

Naše putovanje ka neutralnosti ugljenika

Pratimo i sistematski smanjujemo naše emisije stakleničkih gasova duž lanca vrednosti. Definisali smo jasan put i kontrolne tačke za napredak i naš cilj je da do 2040. godine dostignemo nultu neto operaciju.

Naša održiva rešenja za vodu

  • Rešenja sa niskim ugljičnim otiskom
  • Visoka operativna efikasnost
  • Obnovljive ili reciklirane sirovine
  • Zagarantovana transparentnost na nivou proizvoda
Deklaracije o uticaju materijala na životnu sredinu

Briga o zaposlenima

Ljudi su nam na prvom mestu u svemu što radimo. Naši zaposleni su naša najveća snaga, a podrška individualnom rastu je naša privilegija.

Pozitivan uticaj na društvo

Želimo da vratimo društvu i zajednicama kojima upravljamo kroz različite globalne i lokalne inicijative i projekte.

UN ciljevi održivog razvoja

Identifikovali smo 7 osnovnih razvojnih ciljeva kojima naše aktivnosti i vrednost zaista doprinose.